Papier-Maché: Wat is het, hoe maken & welke lijm gebruiken

Papier-maché wordt ook vaak papier mache, papier machéé of foutief papier marche genoemd. Al deze woorden zijn natuurlijk hetzelfde en een koppelteken hoeft zelfs niet tussen de 2 woorden te staan.

Wat is papier maché eigenlijk

Papier maché heeft zijn oorsprong in de Franse taal. Het betekent letterlijk “gekauwd papier”. Papier-maché wordt gemaakt door middel van papier en lijm. De lijm die men hiervoor gebruikt is meestal behanglijm of stijfsel. Het papier dat men bij het papier-maché proces gebruikt is heel dun flexibel papier. Heel vaak is dit krantenpapier.

Hoe wordt papier maché gemaakt

Het maken van papier-maché kan op 2 verschillende manieren gebeuren. Hieronder bespreken we beide methoden.


Papier-maché methode met papierstroken


Bij deze methode wordt een mal gebruikt waarop men lagen papier aanbrengt. Deze papierlagen zijn papierstroken die in reepjes geknipt of gescheurd zijn. Deze plakt men dan aan elkaar op basis van een lijm.Deze lijm is stijfsel of behangplaksel. Eigenlijk drenkt men deze papierstroken eerst in deze lijm. Daarna pas worden deze op elkaar gelegd. Als je voldoende lagen krantenpapier op de mal hebt aangebracht laat je de vorm drogen. Nu heb je jouw papier-maché vorm. Om deze los te maken van je mal kun je indien nodig een losmiddel gebruiken. Olie of vet kan hiervoor gebruikt worden. Deze vorm kan je dan nog navormen door er in te knippen of te verven.


Papier-maché methode met papierpulp

Hierbij gaat men het papier weken (gedurende minstens een nacht) of koken. Daarna wordt aan de pulp lijm toegevoegd. Bij deze papier-maché methode kan men de pulp direct in de gewenste vorm zetten zonder dat men een mal hoeft te gebruiken.

Bij beide methoden kan men nog versterkingen aanbrengen met draad, kippengaas, ballonnen of textiel.

Welke Papier-maché lijm

De lijm die men gebruikt bij papier-maché is een mengsel van water en bloem (of een ander zetmeel). Dit mengt men tot het lijkt op een dikke room. Andere kleefmiddelen kunnen ook geschikt zijn zoals houtlijm.

Hoe schimmel vermijden bij papier maché

Om schimmelvorming te vermijden voeg je best kruidnagelolie of zout toe aan de lijm. Daarnaast wacht je ook best altijd tot je papier-maché vorm opgedroogd is alvorens je begint met verven. Dit voorkomt ook schimmels bij papier-maché.

Voor wat wordt papier maché gebruikt

Papier-maché wordt gebruikt om grote decorstukken te maken. Zoals bijvoorbeeld in een toneelstuk. Maar het wordt eveneens gebruikt bij kleinere objecten zoals maskers.

Ook voor het maken van praalwagens wordt papier-maché gebruikt. Denk maar aan de jaarlijkse carnavalstoet in Aalst.

Vroeger werd papier-maché ook gebruikt om plafonds, meubels (vooral tafels) en anatomische modellen te maken. Vooral Louis Auzoux was voor dit laatste gekend.

Papier-maché is ook uitermate geschikt voor creatieve activiteiten. Bij het knutselen met papier wordt dan ook vaak papier-maché gebruikt. Er zijn nog tal van andere papier maché ideeen.

Voor zij die geen zin hebben om zelf papier maché te maken, kunnen papier mache kopen.

Bekend voor het gebruik van papier maché

Er zijn enkele locaties die berucht zijn voor het gebruik van papier-maché. Zo had men in de 19de eeuw een zeer sterke vorm van papier-maché. Deze werd toen doorheen heel Europa gebruikt en was afkomstig uit Schwerin en Ludwigslust. Er werden voornamelijk plafonds van vervaardigd. Dit kan men nog bewonderen in het Paleis van Soestdijk. Ook in de hal van het Groningse station vindt men een dergelijk plafond uit papier-maché.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten