Sinds geruime tijd worden papier servetten gebruikt bij het serveren van een maaltijd. Niet alleen in restaurants, maar ook bij mensen thuis wanneer men gasten ontvangt is dit de gewoonte.
In restaurants zijn deze wel van hogere kwaliteit en meestal beter geplooid dan bij mensen thuis. Hoe beter het restaurant, hoe mooier de servetten eruit zien. Vaak gebruikt men dan ook stoffen servetten in plaats van de papieren versie. Dit heeft meer klasse en hoe meer aanzien de eetgelegenheid heeft hoe beter de servetten geplooid zullen zijn. Dit oogt mooi en het oog wilt ook wat natuurlijk. Als je opmerkt dat er aandacht wordt besteed aan het plooiwerk dan weet je dat je meestal een lekkere avond met enkele culinaire hoogstandjes mag verwachten.
Welke zijn het gemakkelijkst om plooien? Papieren zijn gemakkelijker te plooien dan stoffen servetten. Het laatste is dus meer weggelegd voor iemand die al meer ervaring heeft hierin.
Ook qua omvang is het belangrijk om vierkante servetten te kiezen. Liefst met een afmeting van ongeveer 40 cm op 40 cm.
Je kunt ook spelen met de kleur van servetten. Wit is veel voorkomend, maar waarom zou je voor wit kiezen als je uit een hele waaier van mooie kleuren kan kiezen. Je vindt ongetwijfeld servetten die beter bij uw tafel passen qua kleur. Kies iets dat goed matcht met de kleur van jouw tafellaken en borden.
Hoe ga je nu te werk om enkele mooie vormen te maken uit jouw servetten? Er zijn verschillende vouwtechnieken. Zo wordt het bestekzakje, de bestekhouder, de rosebud of de vouw (franse vouw,waaiervouw, etc) heel vaak gebruikt in restaurants. Zoals je opmerkt zijn er heel veel vouwtechnieken voor servetten. Probeer er zeker eens een aantal uit want dit geeft net dat ietsje meer klasse aan jouw etentje.
Een belangrijk iets dat vaak wordt vergeten is dat naast het decoratieve aspect servetten ook een functioneel aspect hebben. Je gebruikt ze om je mond af te kuisen (of handen). Bijgevolg is de kans redelijk groot dat je servetten op het einde van de maaltijd niet meer proper zijn. Bij papier servetten smijt je ze dan in de vuilnisbak, maar stoffen servetten kan je wassen en zijn dus her te gebruiken. Dit is wel een groot voordeel van stoffen servetten. Langs de andere kant zijn papieren servetten goedkoper en kan je eens servetten in een andere kleur gebruiken bij een volgend etentje. Ook willen we nog vermelden dat papieren servetten minder vocht kunnen opnemen dan hun stoffen tegenhanger.
Tot slot als je jouw tafelgasten wilt verwennen denk dan niet alleen aan de maaltijd maar ook aan het decoratieve aspect. Zorg daarom altijd voor een mooi gedekte tafel en dat kan je zeker bereiken door het plooien van papieren of stoffen servetten in mooie vormen.
In restaurants zijn deze wel van hogere kwaliteit en meestal beter geplooid dan bij mensen thuis. Hoe beter het restaurant, hoe mooier de servetten eruit zien. Vaak gebruikt men dan ook stoffen servetten in plaats van de papieren versie. Dit heeft meer klasse en hoe meer aanzien de eetgelegenheid heeft hoe beter de servetten geplooid zullen zijn. Dit oogt mooi en het oog wilt ook wat natuurlijk. Als je opmerkt dat er aandacht wordt besteed aan het plooiwerk dan weet je dat je meestal een lekkere avond met enkele culinaire hoogstandjes mag verwachten.
Plooien van papieren servetten
Op iedere tafel zou op zijn minst toch servetten moeten liggen. Hetzij papieren of stoffen servetten. Idealiter de laatste soort. Mooi gevouwen papier servetten zorgen ervoor dat uw gedekte tafel er net iets beter uitziet. Prachtig geplooide papieren servetten geven uw tafel net dat beetje meer uitstraling. Je kunt er ook vele vormen in plooien. En dit zal uw tafelgasten onmiddellijk direct opvallen. Een grappig of mooi vouwmodel doet het altijd goed bij het publiek.Hoe moet ik plooien & waarop moet ik letten
Net zoals bij het vouwen van papier, moet je bij het plooien van papieren servetten stevig materiaal gebruiken. Servetten van stevig papier of stoffen servetten zijn daarom aangewezen. Zeker als u wilt dat uw vouwmodellen hun vorm behouden na het plooien. Stevigheid is dus een eerste belangrijke factor.Welke zijn het gemakkelijkst om plooien? Papieren zijn gemakkelijker te plooien dan stoffen servetten. Het laatste is dus meer weggelegd voor iemand die al meer ervaring heeft hierin.
Ook qua omvang is het belangrijk om vierkante servetten te kiezen. Liefst met een afmeting van ongeveer 40 cm op 40 cm.
Je kunt ook spelen met de kleur van servetten. Wit is veel voorkomend, maar waarom zou je voor wit kiezen als je uit een hele waaier van mooie kleuren kan kiezen. Je vindt ongetwijfeld servetten die beter bij uw tafel passen qua kleur. Kies iets dat goed matcht met de kleur van jouw tafellaken en borden.
Hoe ga je nu te werk om enkele mooie vormen te maken uit jouw servetten? Er zijn verschillende vouwtechnieken. Zo wordt het bestekzakje, de bestekhouder, de rosebud of de vouw (franse vouw,waaiervouw, etc) heel vaak gebruikt in restaurants. Zoals je opmerkt zijn er heel veel vouwtechnieken voor servetten. Probeer er zeker eens een aantal uit want dit geeft net dat ietsje meer klasse aan jouw etentje.
Een belangrijk iets dat vaak wordt vergeten is dat naast het decoratieve aspect servetten ook een functioneel aspect hebben. Je gebruikt ze om je mond af te kuisen (of handen). Bijgevolg is de kans redelijk groot dat je servetten op het einde van de maaltijd niet meer proper zijn. Bij papier servetten smijt je ze dan in de vuilnisbak, maar stoffen servetten kan je wassen en zijn dus her te gebruiken. Dit is wel een groot voordeel van stoffen servetten. Langs de andere kant zijn papieren servetten goedkoper en kan je eens servetten in een andere kleur gebruiken bij een volgend etentje. Ook willen we nog vermelden dat papieren servetten minder vocht kunnen opnemen dan hun stoffen tegenhanger.
Tot slot als je jouw tafelgasten wilt verwennen denk dan niet alleen aan de maaltijd maar ook aan het decoratieve aspect. Zorg daarom altijd voor een mooi gedekte tafel en dat kan je zeker bereiken door het plooien van papieren of stoffen servetten in mooie vormen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten